31 Temmuz 2014 Perşembe

YGS FİZİK KONULARI NASIL ÇALIŞILMALI ?

Merhaba Arkadaşlar.
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim, sitemizde bulunmakta olan mesaj kutusu ve facebook hesabımdan birçok olumlu geri dönüş aldım. Bu durum doğru yolda olduğumuzun bir göstergesidir.
Ayrıca birçok da soru almaktayım ve sorularınızı tek tek özenle yanıtlamaya çalışmaktayım, ancak; sorularınız çok özel olmadıkça buradan sormanızı rica ediyorum, böylelikle herkes cevaplardan yararlanmış olacaktır.

Konumuza gelirsek, fizik dersi birçok sayısal öğrencisinin en çok zorlandığı derstir. Bu yazımıza Ygs'de sorumlu olduğunuz Fizik konuları ile başlayıp, sayısal öğrencilerinin Ygs Fizik bölümünde başarılı olmak için nasıl çalışmaları gerektiği ile devam edip, eşit ağırlık öğrencileri için önerilerde bulunarak bitireceğiz.

Ygs Fizik konuları aşağıda sizin için hazırlamış olduğum tablada yer almakta olup, Ygs-Lys Sınav sistemine geçilmesinden itibaren dağılımın ortalaması şeklinde hazırlanmıştır ve her sene değişiklik göstermektedir.


Başka bir yazımızda nasıl program yapmanız gerektiğinden ayrıntılı olarak bahsedeceğiz fakat bu Ygs Fizik konularından her biri için 1 hafta ayırırsanız, 11 haftada Ygs Fizik konularınız bitecektir, 1 haftayı da detaylı bir tekrar için ayırırsanız, 3 ay sonunda tüm Ygs fizik konuları bitmiş olacaktır. 

Peki bu konulara nasıl çalışmalısınız ondan bahsedelim artık.
Fizik dersinin zor olarak kabul edilmesinin en büyük nedeni yanlış çalışmaktır.
Fizik konularına çalışırken, öncelikle en az 1 adet olmak üzere konu anlatımlı kitap bulundurun.
Kitabınızı açın. Not çıkarmak için hazır olun ve başlayın yazılanları okumayı, tanımlara özellikle dikkat edin.(!) Unutmayın, artık ÖSYM yalnızca tanımlar üzerinden bile soru soruyor. 
Her tanımı mutlaka not alın.
Konudaki tüm formülleri notlarınız arasına ekleyin ve renkli bir kalem ile formülü belli edin ki soru çözerken yararlanmak isterseniz, formül aramak ile zaman kaybetmeyin.
Son olarak da konu anlatımlı kitabınızda bulunan çözümlü soruları öncelikle kendiniz çözmeye kalkın. 
Soruyu çözebildiyseniz sonraki soruya geçebilirsiniz, fakat çözemediyseniz, öncelikle sorunun çözümüne bakın ve anlamaya çalışın, ardından çözümü kapatarak sorunun çözümünü kendiniz yapın ve son olarak çözememiş olduğunuz bu soruyu notlarınız arasına ekleyin. Tekrar yaparken o konu ile ilgili soru tiplerini görmek işinize yarayacaktır.
Hazırlamış olduğunuz notlarda çok ayrıntılara girerek, notlarınızı adeta bir kitap haline getirmeyin. 1 adet A4 kağıdının tek tarafı ortalama bir konu için yeterli gelecektir. Devamına ise, çözemediğiniz soruların ayrıntılı çözümlerini ekleyebilirsiniz. Notlarınızı bir deftere değil de, düzenli olarak saklayacağınız A4 kağıtlarına çıkarır iseniz, ilave edeceğiniz soruları daha rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
Konu çalışmanız bitti ise sıra soru çözümünde.
Çıkardığınız notları da yanınıza alarak, soru çözümüne başlayabilirsiniz
Özellikle ilk başlarda her soru üzerinde uğraşın ve yapamamış olsanız dahi 5-10 dakika kadar uğraşın, bu sırada çözümü bulamasanız dahi mutlaka soru ile uğraşırken bazı bilgileriniz pekişecektir. Çözemediğiniz soruları sormak için ayırın ve mutlaka sorun. Çözemediğiniz soruların çözümünü öğrenmediğiniz sürece o soruları boşuna çözmüş olursunuz.
Çözümünü öğrendiğiniz tüm soruları, not kağıtlarınıza ekleyin. Elinizde size özel, çözemediğiniz sorulardan oluşmuş bir kaynak oluşacaktır. Haftada 1 kere olmak üzere, o güne kadar çalışmış olduğunuz tüm Ygs Fizik konularını çıkardığınız notlar üzerinden okuyarak tekrarını yapın, ardından çözeceğiniz 1 adet bölüm denemesi ile de tekrarınızı tamamlayın.

Eşit ağırlık öğrencileri genellikle fen derslerini çözmüyor olsalar da, rakiplerinizden fazla yapacağınız her fen sorusun sizi oldukça öne çekecektir. Bunu göz önünde bulundurarak, bir sayısal öğrencisi kadar olmasa da fen derslerine çalışmanızın öneririm. Fizik dersi için; fiziğin doğası, kuvvet, hareket, ısı ve sıcaklık gibi basit konulara, alacağınız konu özetli kaynaklardan ya da internet üzerinde yayınlanmış olarak videolardan çalışarak, biraz da soru çözerseniz en azından 3-4 soru yapabilirsiniz. Hangi Tm bölümünden meslek seçeceğinize göre değişiklik gösterse de ortalama olarak, çözeceğiniz her fizik sorusu, Ygs Sosyal ya da Lys Geometri sorularına yakın bir puan getirecektir.

Düzenli çalışma ve tekrar sayesinde Fizik dersinin sizin için eğlenceli hale geldiğini ve başarınızın arttığını göreceksiniz.


15 yorum :

  1. kimya ve biyoloji için de hazırlarsanız sevinirim :) bi de molalar sizce ne kadar olmalı :D

    YanıtlaSil
  2. Kimya ve Biyoloji için de hazırlanacak Kübra. Genel olarak 45 dakika çalışıp 15 dakika mola uygundur ama çalışırken her şey iyi gidiyordur 2 -3 saat çalışır 1 saat ara verirsin. Kendine göre ayarlayabilirsin.

    YanıtlaSil
  3. iyikide bu siteyi açtınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ygs-Lys senesinin sizler için ne kadar zor bir sene olduğuna öğrencilerim sayesinde uzun süredir tanık olmaktayım. Umarım bu site sayesinde az da olsa bazılarınızın işlerini kolaylaştırabilirim. Güzel yorumun için teşekkürler.

      Sil
  4. Hocam 1 Hafta Nasıl Çalışcaz Daha Ayrıntılı Anlatrmsnz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre 1 hafta nasıl çalışacağız derken ne demek istediğiniz tam olarak anlayamadım.

      Sil
    2. Hocam Bi Konuyu 1 Hafta Çalışın Demişsiniz Ya Onu Diyom

      Sil
    3. Anladım Emre. 1 hafta boyunca aynı konuya çalışmanız gerekmiyor. 1 hafta boyunca her dersten 1 konu çalışacak olursanız, toplam en az 6 konu olacaktır. Bu konuları günlere böldüğünüzde günde 1 konu kadar çalışmanız gerekmektedir. Bunun yerine 2 gün boyunca 2 konu çalışabilirsiniz.Örneğin 1. gün fizikten hareket ve biyolojiden destek ve hareket sistemine çalışır ve not çıkarırsın. Ertesi gün de bu derslerin sorularını çözebilirsin.

      Sil
    4. Hocam Şimdi Başlasam Btirirmiyim Lyseye Başlaya Bilirmiyim

      Sil
    5. Emre geç falan kalmış değilsin kesinlikle. Rahatlıkla yetiştirebilirsin. Ancak Lys konuları ile Ygs konularını beraber götürmen daha iyi olacaktır.

      Sil
    6. Saolun Hocam Bana Programda Yardımcı Olurmusunuz

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Bunun için en kısa zamanda yeni bir yazı yayınlayacağım Onurcan.

    YanıtlaSil
  7. Hocam öncelikle şöyle bir sıkıntım var içimde çok bir motivasyon oluşuyor ama sonra yok oluyur kendimi zorluyorum ders için ama istek yok olmuyor... Herkes bana destek özl. ailem yaparsın kızım diyor.. öncelikle kendimi sonra onları boşa çıkarmak istemiyorum bir sürü yol denedim sıkılyrm masaya oturmak ölüm gibi geliyor :( ne yapmalym

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hedefini belirledin mi? Eğer hangi meslek ve üniversiteyi istiyorsan, odanın duvarlarına fotoğraflarını as. Ardından her şeyi bırak ve otur masana hayal kur, önüne de boş bir kağıt al. Hayaline kavuştuğunda nasıl bir yaşama sahip olacağını ve hissedeceklerini bu kağıda tüm içtenliğin ile yaz. Ardından ne zaman çalışmak istemezsen, bu kağıdı çıkarak oku. Göreceksin çalışmak hiç de zor gelmemeye başlayacak.

      Sil