10 Ağustos 2014 Pazar

SÖZELCİLER VE DİLCİLER YGS İÇİN NE YAPMALI?



Merhaba Arkadaşlar.
Gelecek yazıların sizin istekleriniz doğrultusunda geleceğini daha önce de belirtmiştim.
Aldığım özel mesajlarda, alanı sözel ve dil alanından sınava girecek olanların tavsiye istemeleri bu yazımızı onlara ayırıyoruz.

SÖZEL VE DİL ÖĞRENCİLERİ HANGİ DERSLERE AĞIRLIK VERMELİ?
Şimdiye kadar doğru dürüst sayısal dersler görmeyen sizlere, fen çalışın, matematik çalışın.0 30 net yaparsanız derece yaparsınız gibi çok da gerçekçiliği olmayan önerilerde bulunmak istemiyorum. Bu söylediklerim imkânsız mı? Tabi ki değil ama sözel ve dil bölümünde olan öğrencilerin de sayısal derslerden haz etmedikleri yadsınamaz bir gerçektir.

Hangi dil puanınız ile tercih yapacağınıza göre değişiyor olsa da, fen derslerinin puanlarınız üzerinde etkisi yaklaşık % 5 iken; matematik ve geometrinin % 6-7 kadardır. Çalışmalarınız da bu derslere vereceğiniz önemde %10dan daha fazla olmamalıdır. Bunun yerine Türkçe ve sosyal derslerinden çıkarabileceğiniz en fazla neti çıkarmak için çabalayın. Diğer dersleri ise, Türkçe ve sosyal derslerinde yaptığınız hataların telafisi olarak görün.

NASIL TÜRKÇE ÇALIŞMALISINIZ?

Türkçe dersinden 30 netin üzerinde çıkarmanız sizin için çok büyük bir avantaj olacaktır. Bunun için tüm dil bilgisi konularını senenin başında bitirmeye özen gösteriniz. Yaklaşık 1 ay kadar dil bilgisi konularına çalıştığınız ve sorular ile pekiştirdiğiniz de soru kaçırmanız pek de olası gözükmemektedir. Ardından bol bol bölüm denemesi çözün. Türkçe için soru bankaları ile zaman kaybetmeniz gereksiz olacaktır. Bunun yerine, bulabildiğiniz tüm bölüm denemelerini çözün. Deneme çözerken de zaman tutmayı ihmal etmeyin. Amacınız her çözdüğünüz denemeyi daha kısa sürede ve daha fazla net ile sonlandırmak olsun. Başkaları ile yarışmaktan vazgeçin. Önemli olan her geçen gün daha iyiye gidip gitmediğinizdir.

NASIL TARİH ÇALIŞMALISINIZ?
Tarih dersine çalışırken, tarihi olaylar arasında neden sonuç ilişkileri oluşturarak, kendi notlarınızı çıkarmaya özen gösterin. Bir konu anlatımlı kitaptan çalıştığınızda yazarının en iyi anlayacağı şekilde öğreneceksinizdir. Oysa kendi notlarınız üzerinden çalışırsanız, hangi cümleyi neden not aldığınızı hatırlayacak ve daha verimli bir şekilde çalışacaksınızdır. Tarih dersinde en az konu çalışmalarınız kadar tekrarlarınız da önemli olacaktır. Ne kadar çalışırsanız çalışın, düzenli tekrarı ihmal ederseniz, alabileceğiniz sonuç belli bir noktaya kadar olacaktır. Bunun için her hafta mutlaka baştan sona kadar tarih tekrarı yapın ve her gün en az 1 adet tarih bölüm denemesi çözmeyi ihmal etmeyin.

NASIL COĞRAFYA ÇALIŞMALISINIZ?
Coğrafya dersi haritasız çalışılmaz arkadaşlar. Hangi konuya çalışırsanız çalışın, önünüzde Dünya ve Türkiye haritaları bulunsun. Konu ile bir bağlantısı yoksa dahi, aklınıza gelecek bir sorunun cevabını harita üzerinde bulabilirsiniz. Yine kendi notlarınıza çıkarmaya önem verin. Coğrafya için tanımlar büyük önem arz etmektedir. Çıkardığınız notları renkli post-itlere yazarak, duvarlarınıza asabilirsiniz. Son olarak da bol soru çözün. Ne kadar konuları bilseniz de soru çözmeden bilgilerinizin pekişmeyeceğinden emin olmalısınız?

YA FELSEFE VE DİN KÜLTÜRÜ?
Henüz felsefe çalışmaya hiç başlamadıysanız, başlangıç noktasını tanımlar olarak belirleyin ve internet üzerinden ulaşabileceğiniz tüm tanımları öğrenin ve sık sık tekrar edin. Terimleri bildikten sonra Felsefe çalışmak daha eğlenceli hale gelecektir. Daha kolay öğrenmenin bir yolu da kavram haritası çıkarmaktır. Kavram haritası hazırlar iken; öncelikle ideolojileri yazmalısınız ve ideolojiler ile düşünürlerini anlayabileceğiniz şekilde eşleştirmelisiniz. Sonrası ise tamamen sizin hayal gücünüze kalmış; ancak unutmayın, ne kadar özenerek ve dikkat çekici hazırlarsanız hafızanızda o kadar çok yer edecektir.
Din kültürü için ise, uzun uzun çalışmalara girmek yerine, öğretmenlerinizden notlarını rica edin ve bu notlar üzerinden terimleri öğrenerek, yalnızca soru çözün. Sınavda karşınıza çıkacak sorular ise, genellikle yorum üzerine geleceğinden, yorum yeteneğinizi geliştirmeniz önemli olacaktır.

PEKİ, YA DİĞER DERSLER?
Diğer derslerin en kolay konularını belirlemek ile işe başlayabilirsiniz. Örneğin; matematik için, temel kavramlar, asal sayılar, bölme bölünebilme, işlem gibi basit konuları öğrenerek, sorularını çözebilirsiniz. Çözeceğiniz her soru sizi rakiplerinizin bir adım önüne geçirecektir; ancak zamanınızın çoğunu bu derslere ayırır iseniz, asıl çözebileceğiniz soruları çözemeyerek gerilere düşebilirsiniz. Bu neden ile kar zarar dengesine önem vermelisiniz.

2 yorum :

  1. hocam, hayatımı değiştirecek bir karar almak üzereyim and. lisesi mezunuyum okulumda sadece mf bölümleri vardı mecburi olarak onu seçtim ama ilgi alanım tarih,edb.,coğ... baktım ftr, diyetisyenlik bölümleri var okurum dedim olmadı fizik kimya biyoloji çalışamıyorum ilgim yok sevmiyorum sevmediğim için olmuyor.. tmde okuyabileceğim nadir bölümler psikoloji,ekonomi gibi kafam karışmış durumda mezunum tmye geçersem nasıl bir yol izlemeliyim ? ftr istiyorum ama fkb (fizik kimya biyoloji) yapamıyorum nasıl bir yol izlemeliyim? ona göre başlıyım çalışmalara

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yalnızca yapamıyorum deyip geçmemeni tavsiye ediyorum. Neden yapamıyorsun acaba? Yeterince çalışıyor musun? Doğru çalışıyor musun? Yıllarca yapacağın mesleği seçerken yapabileceğine inandığın mesleği seçmelisin. Kazanmanın zorluğunu 2. plana atıp daha çok çalışmalısın.

      Sil