27 Ağustos 2014 Çarşamba

Kitap Okuyan Öğrenciler Daha Başarılı

Öğrencilerin en çok sordukları sorulardan birisi de, sınavda zamanım yetmiyor ne yapmalıyım? Bu sorunun cevabı, bol kitap okumalısınız olmalı. Düzenli kitap okuma alışkanlığına sahip olan öğrenciler, aynı çalışma temposu içerisinde çalışmakta olan rakiplerine göre %25 daha başarılı olmaktalar. Bunun nedeni; kitap okuyan kişilerin, okuma ve anlama hızı çok daha yüksek olduğundan dolayı, zamanı verimli kullanabilmeleri. Özellikle son yıllarda, ÖSYM'nin sormuş olduğu matematik sorularının dahi, paragraf sorusu gibi olduğu düşünülecek olur ise; zamanın önemi anlaşılmaktadır. Bu demek oluyor ki; yalnızca sözel dersler için değil, sayısal dersler için de, hızlı ve anlayarak okuma büyük avantaj olacaktır. Öte yandan, düzenli kitap okuyan kişilerin, muhakeme yeteneği gelişmiş olduğundan dolayı, ÖSYM'nin en sevdiği soru tarzlarından olan, bilgi veren ve sizden yorumlamanız istenen sorularda daha hızlı ve doğru şekilde, cevaba ulaşabilmektedirler. Siz de bu sınavda ve önünüze çıkacak tüm sınavlarda, başarıyı yakalamak istiyor iseniz; bol kitap okuyun.



20 Ağustos 2014 Çarşamba

BAŞARILI OLMAK İÇİN BİYOLOJİYİ SEVİN

     
     
  Merhaba Arkadaşlar.
Biyoloji ve kimya dersi için çalışma yöntemleri ile ilgili yazı beklediğiniz ile ilgili pek çok mesaj aldım.
Öncelikle ilginiz için teşekkür ediyorum.

Birçok sayısal öğrencisinin bir türlü sevemediği dersler arasında yer almaktadır biyoloji. Oysa bu dersi sevmeden başarıya ulaşmanız pek de mümkün değildir. Emek ister başarıya ulaşmanız için; fakat sonuçlarını almanız hiç de uzun sürmeyecektir.

Biyoloji dersinin konu anlatım kısmına çalışmak için; 1 adet geniş kapsamlı bir konu anlatımlı kitap bulundurun; ancak tüm çalışmanızı bu kitap üzerinden yönetmemek için, konu özetli kitaplardan yararlanabilirsiniz. Bunun için piyasada bulunmakta olan en iyi yayının delta yayınlarının kaynakları olduğunu düşünüyorum. Konu anlatımlı kitabınızı ve özet kitabınızı yanınıza alın ve çalışmaya başlayın. Öncelikle özeti 1 kere okuyun. Ardından geniş bir anlatıma sahip olan kitaba geçin ve onu da okuyun. Kapsamlı olan kitaptaki önemli gördüğünüz ve özet anlatımlarda olmayan bilgileri, renkli kâğıtlara yazarak, özet kitabın ilgili sayfalarına yapıştırın. Biyoloji dersine çalışırken ve soru çözümü sırasında kullanacağınız en verimli kaynak kendi hazırladığınız olacaktır.

Biyoloji dersinde tekrar, diğer derslere göre daha önemlidir. Her ne kadar konuları öğrenmiş olsanız da yalnızca 1 ay tekrar yapmadığınızda, aklınızda hiçbir şey kalmamış olduğunu görmeniz olasıdır. Bunu engellemek için haftada 1 günü biyoloji tekrar gününüz olarak belirleyin. Bugün en az 1-1,5 saatinizi biyoloji tekrarı için ayırın. Zaten hazırlamış olduğunuz güzel bir kaynağınız olduğundan 1 saat içerisinde tüm notlarınızı tek tek okuyabilirsiniz. Kalan yarım saatte ise; biyoloji bölüm denemeleri çözebilirsiniz. Öncelikle yarım saatte 2 deneme çözerek başlayın ve her deneme için zaman tutun. Zaman tutma işlemini telefonlarınızın kronometrelerini ayarlayarak yapabilirsiniz. Her geçen gün daha hızlı çözerek, son ayda 5 biyoloji bölüm denemesi bitirecek hale gelebilirsiniz.

Çözemediğiniz soruları mutlaka öğretmenleriniz ya da arkadaşlarınız ile birlikte çözün ve doğru çözümünü öğrenin. Ardından soruyu neden yapamadığınızı değerlendirin. Nedeni bilgi eksikliği ise; hemen notlarınızın arasına eksik bilgiyi not alın. Dikkatsizlik ya da yorumlama hatasından kaynaklı bir problem var ise; aynı tarz sorular ile karşılaştığınızda daha dikkatli çözerek yanlışlarınızı azaltmanız mümkün olacaktır.


10 Ağustos 2014 Pazar

SÖZELCİLER VE DİLCİLER YGS İÇİN NE YAPMALI?



Merhaba Arkadaşlar.
Gelecek yazıların sizin istekleriniz doğrultusunda geleceğini daha önce de belirtmiştim.
Aldığım özel mesajlarda, alanı sözel ve dil alanından sınava girecek olanların tavsiye istemeleri bu yazımızı onlara ayırıyoruz.

SÖZEL VE DİL ÖĞRENCİLERİ HANGİ DERSLERE AĞIRLIK VERMELİ?
Şimdiye kadar doğru dürüst sayısal dersler görmeyen sizlere, fen çalışın, matematik çalışın.0 30 net yaparsanız derece yaparsınız gibi çok da gerçekçiliği olmayan önerilerde bulunmak istemiyorum. Bu söylediklerim imkânsız mı? Tabi ki değil ama sözel ve dil bölümünde olan öğrencilerin de sayısal derslerden haz etmedikleri yadsınamaz bir gerçektir.

Hangi dil puanınız ile tercih yapacağınıza göre değişiyor olsa da, fen derslerinin puanlarınız üzerinde etkisi yaklaşık % 5 iken; matematik ve geometrinin % 6-7 kadardır. Çalışmalarınız da bu derslere vereceğiniz önemde %10dan daha fazla olmamalıdır. Bunun yerine Türkçe ve sosyal derslerinden çıkarabileceğiniz en fazla neti çıkarmak için çabalayın. Diğer dersleri ise, Türkçe ve sosyal derslerinde yaptığınız hataların telafisi olarak görün.

NASIL TÜRKÇE ÇALIŞMALISINIZ?

Türkçe dersinden 30 netin üzerinde çıkarmanız sizin için çok büyük bir avantaj olacaktır. Bunun için tüm dil bilgisi konularını senenin başında bitirmeye özen gösteriniz. Yaklaşık 1 ay kadar dil bilgisi konularına çalıştığınız ve sorular ile pekiştirdiğiniz de soru kaçırmanız pek de olası gözükmemektedir. Ardından bol bol bölüm denemesi çözün. Türkçe için soru bankaları ile zaman kaybetmeniz gereksiz olacaktır. Bunun yerine, bulabildiğiniz tüm bölüm denemelerini çözün. Deneme çözerken de zaman tutmayı ihmal etmeyin. Amacınız her çözdüğünüz denemeyi daha kısa sürede ve daha fazla net ile sonlandırmak olsun. Başkaları ile yarışmaktan vazgeçin. Önemli olan her geçen gün daha iyiye gidip gitmediğinizdir.

NASIL TARİH ÇALIŞMALISINIZ?
Tarih dersine çalışırken, tarihi olaylar arasında neden sonuç ilişkileri oluşturarak, kendi notlarınızı çıkarmaya özen gösterin. Bir konu anlatımlı kitaptan çalıştığınızda yazarının en iyi anlayacağı şekilde öğreneceksinizdir. Oysa kendi notlarınız üzerinden çalışırsanız, hangi cümleyi neden not aldığınızı hatırlayacak ve daha verimli bir şekilde çalışacaksınızdır. Tarih dersinde en az konu çalışmalarınız kadar tekrarlarınız da önemli olacaktır. Ne kadar çalışırsanız çalışın, düzenli tekrarı ihmal ederseniz, alabileceğiniz sonuç belli bir noktaya kadar olacaktır. Bunun için her hafta mutlaka baştan sona kadar tarih tekrarı yapın ve her gün en az 1 adet tarih bölüm denemesi çözmeyi ihmal etmeyin.

NASIL COĞRAFYA ÇALIŞMALISINIZ?
Coğrafya dersi haritasız çalışılmaz arkadaşlar. Hangi konuya çalışırsanız çalışın, önünüzde Dünya ve Türkiye haritaları bulunsun. Konu ile bir bağlantısı yoksa dahi, aklınıza gelecek bir sorunun cevabını harita üzerinde bulabilirsiniz. Yine kendi notlarınıza çıkarmaya önem verin. Coğrafya için tanımlar büyük önem arz etmektedir. Çıkardığınız notları renkli post-itlere yazarak, duvarlarınıza asabilirsiniz. Son olarak da bol soru çözün. Ne kadar konuları bilseniz de soru çözmeden bilgilerinizin pekişmeyeceğinden emin olmalısınız?

YA FELSEFE VE DİN KÜLTÜRÜ?
Henüz felsefe çalışmaya hiç başlamadıysanız, başlangıç noktasını tanımlar olarak belirleyin ve internet üzerinden ulaşabileceğiniz tüm tanımları öğrenin ve sık sık tekrar edin. Terimleri bildikten sonra Felsefe çalışmak daha eğlenceli hale gelecektir. Daha kolay öğrenmenin bir yolu da kavram haritası çıkarmaktır. Kavram haritası hazırlar iken; öncelikle ideolojileri yazmalısınız ve ideolojiler ile düşünürlerini anlayabileceğiniz şekilde eşleştirmelisiniz. Sonrası ise tamamen sizin hayal gücünüze kalmış; ancak unutmayın, ne kadar özenerek ve dikkat çekici hazırlarsanız hafızanızda o kadar çok yer edecektir.
Din kültürü için ise, uzun uzun çalışmalara girmek yerine, öğretmenlerinizden notlarını rica edin ve bu notlar üzerinden terimleri öğrenerek, yalnızca soru çözün. Sınavda karşınıza çıkacak sorular ise, genellikle yorum üzerine geleceğinden, yorum yeteneğinizi geliştirmeniz önemli olacaktır.

PEKİ, YA DİĞER DERSLER?
Diğer derslerin en kolay konularını belirlemek ile işe başlayabilirsiniz. Örneğin; matematik için, temel kavramlar, asal sayılar, bölme bölünebilme, işlem gibi basit konuları öğrenerek, sorularını çözebilirsiniz. Çözeceğiniz her soru sizi rakiplerinizin bir adım önüne geçirecektir; ancak zamanınızın çoğunu bu derslere ayırır iseniz, asıl çözebileceğiniz soruları çözemeyerek gerilere düşebilirsiniz. Bu neden ile kar zarar dengesine önem vermelisiniz.

6 Ağustos 2014 Çarşamba

KULLANABİLECEĞİNİZ FİZİK KAYNAKLARI



Merhaba Arkadaşlar.

Ygs kaynak tavsiyesi istetemekte olan birçok özel mesaj aldım ve genel bir istek olduğunu düşünerek bununla ilgili bir yazı yazmak istedim.
Bu yazımızda tavsiye etmekte olduğum Ygs fizik kaynaklarından bahsedeceğim.
Siz de kullandığınız bir kaynağı önermek ister ya da bahsetmediğimiz bir kaynak ile ilgili fikir sormak için yorumlar bölümünden yazabilirsiniz.

Öncelikle konu anlatımlı kitaplar ile başlayalım. Ben size tavsiye ettiğim sıralama ile yazacağım.

Simetri Fizik: Kitapta konular kolaydan zora gidecek şekilde anlatılmıştır. Ayrıca çözümlü sorular ve çözmeniz için size bırakılmış olan yalnızca cevabı bulunan sorular bulunmaktadır. Her konunun sonunda da ortalama 3-4 adet test bulunmaktadır. Seçmiş oldukları sorular birçok soru bankası ve denemede karşılaşabileceğiniz kaliteli sorulardan oluşmaktadır.
Karekök Mps: Bu kitaplardan tüm konuları çalışmanıza gerek yoktur. Ancak bir türlü anlayamıyorum dediğiniz konular var ise bu kitaptan çalışmanız faydalı olacaktır. Her sayfada bir tanım ya da formül, yanında da çözümlü bir soru bulunmaktadır. Geri kalanlar benzer sorulardan oluşmaktadır. Böylelikle çözemediğiniz soru tiplerini kavramış olacaksınız.
Konu Anlatım Videosu: Kitaplardan çalışmaktan hoşlanmıyor iseniz, ya da ilave bir yönteme ihtiyaç duyuyorsanız, konu anlatımlı videolar idealdir. Bunun için ücretsiz bir şekilde ulaşabileceğiniz Nurten Yılmaz hocanın videolarını tavsiye ediyorum. Kendisi her konuyu en az 1 saatte anlatmış ve 1 saatlik de soru çözüm videosu çekmiştir. Böylelikle konunun tüm ayrıntılarını kavrama ve önemli soru tiplerini bir öğretmenden dinleme şansı yakalıyorsunuz.

Konu anlatım için bu kaynaklar en iyileridir. Elinizde farklı bir kaynak var ise, kullanabilirsiniz. Konu anlatımlı kitaplar arasında çok büyük farklar bulunmayacaktır. Soru bankalarına gelirsek:

Palme Fizik: 2 kitaptan oluşan bir kaynaktır ve içinde kalitesiz soru diyebileceğiniz bir soru bulunmamaktadır. Kimi sorularda çok zorlamışlar kimilerinde ise konunun özünü bilmenin yanı sıra mantık yürütmenizi beklemişlerdir. Eğer konu anlatımına yeterince hakim değilseniz, bu kitabın sorularını çözmenizi tavsiye etmiyorum.
Körfez Fizik: Kitapta kolay orta ve zor seviyelerinde birçok soru bulunmaktadır. Kimi zaman öğrenciler yalnızca zor kaynaklara yönlenmektedirler. Bu da sınavda çıkacak kolay soruları kaçırmalarına neden olabilmektedir. Bu neden ile çözülebilecek bir kitaptır ve kitabın en büyük artısı da yanında çözümlü dvd bulundurmasıdır. 
Güvender Fizik: Son yıllarda özellikle Lys sorularına en çok yaklaşan kaynak olma özelliği taşımaktadır. Başarılı ve özet konu anlatımları ve sözel soruları ile Lys'nin yeni tarzını yakalamıştır. Tek başına değil ama ek bir kaynak olarak kullanılabilir. Ya da yalnızca bol sözel bölümü olan konular için tercih edilebilir.

Fen Bilimleri: Gerçekten kaliteli sorular bulunduran bir kaynak, ancak seviye üstüdür ve tüm öğrencilere hitap etmemektir. Eğer iyi bir fizik neti çıkarmayı hedefliyor ve daha önce en az 1 fizik soru bankası bitirmişseniz, bu kitabı da çözmelisiniz.

Sayısal öğrenciler için fizik kaynakları önerdikten sonra eşit ağırlık öğrencilerini de unutmuyoruz. Çok fazla zaman harcamadan fizik çalışmak için delta yayınlarının konu özetli dergisini öneriyorum. Yalnızca 2-3 sayfada 1 konuyu özetliyor ve 8-10 soruluk da çözümlü sorular bulunduruyor. Buradan çalışarak konu hakkında fikir sahibi olup, çıkabilecek kolay ve orta zorluktaki soruları çözebilecek seviyeye gelebilirsiniz. İşinizi şansa bırakmayıp daha fazla konulara hakim olmak istiyorsanız da, Birey yayınlarının A kitabının sorularını çözebilirsiniz.

KULLANABİLECEĞİNİZ FİZİK KAYNAKLARI



Merhaba Arkadaşlar.

Kaynak tavsiyesi istetemekte olan birçok özel mesaj aldım ve genel bir istek olduğunu düşünerek bununla ilgili bir yazı yazmak istedim.
Bu yazımızda tavsiye etmekte olduğum Ygs fizik kaynaklarından bahsedeceğim.
Siz de kullandığınız bir kaynağı önermek ister ya da bahsetmediğimiz bir kaynak ile ilgili fikir sormak için yorumlar bölümünden yazabilirsiniz.

Öncelikle konu anlatımlı kitaplar ile başlayalım. Ben size tavsiye ettiğim sıralama ile yazacağım.

Simetri Fizik: Kitapta konular kolaydan zora gidecek şekilde anlatılmıştır. Ayrıca çözümlü sorular ve çözmeniz için size bırakılmış olan yalnızca cevabı bulunan sorular bulunmaktadır. Her konunun sonunda da ortalama 3-4 adet test bulunmaktadır. Seçmiş oldukları sorular birçok soru bankası ve denemede karşılaşabileceğiniz kaliteli sorulardan oluşmaktadır.
Karekök Mps: Bu kitaplardan tüm konuları çalışmanıza gerek yoktur. Ancak bir türlü anlayamıyorum dediğiniz konular var ise bu kitaptan çalışmanız faydalı olacaktır. Her sayfada bir tanım ya da formül, yanında da çözümlü bir soru bulunmaktadır. Geri kalanlar benzer sorulardan oluşmaktadır. Böylelikle çözemediğiniz soru tiplerini kavramış olacaksınız.
Konu Anlatım Videosu: Kitaplardan çalışmaktan hoşlanmıyor iseniz, ya da ilave bir yönteme ihtiyaç duyuyorsanız, konu anlatımlı videolar idealdir. Bunun için ücretsiz bir şekilde ulaşabileceğiniz Nurten Yılmaz hocanın videolarını tavsiye ediyorum. Kendisi her konuyu en az 1 saatte anlatmış ve 1 saatlik de soru çözüm videosu çekmiştir. Böylelikle konunun tüm ayrıntılarını kavrama ve önemli soru tiplerini bir öğretmenden dinleme şansı yakalıyorsunuz.

Konu anlatım için bu kaynaklar en iyileridir. Elinizde farklı bir kaynak var ise, kullanabilirsiniz. Konu anlatımlı kitaplar arasında çok büyük farklar bulunmayacaktır. Soru bankalarına gelirsek:

Palme Fizik: 2 kitaptan oluşan bir kaynaktır ve içinde kalitesiz soru diyebileceğiniz bir soru bulunmamaktadır. Kimi sorularda çok zorlamışlar kimilerinde ise konunun özünü bilmenin yanı sıra mantık yürütmenizi beklemişlerdir. Eğer konu anlatımına yeterince hakim değilseniz, bu kitabın sorularını çözmenizi tavsiye etmiyorum.
Körfez Fizik: Kitapta kolay orta ve zor seviyelerinde birçok soru bulunmaktadır. Kimi zaman öğrenciler yalnızca zor kaynaklara yönlenmektedirler. Bu da sınavda çıkacak kolay soruları kaçırmalarına neden olabilmektedir. Bu neden ile çözülebilecek bir kitaptır ve kitabın en büyük artısı da yanında çözümlü dvd bulundurmasıdır. 
Güvender Fizik: Son yıllarda özellikle Lys sorularına en çok yaklaşan kaynak olma özelliği taşımaktadır. Başarılı ve özet konu anlatımları ve sözel soruları ile Lys'nin yeni tarzını yakalamıştır. Tek başına değil ama ek bir kaynak olarak kullanılabilir. Ya da yalnızca bol sözel bölümü olan konular için tercih edilebilir.

Fen Bilimleri: Gerçekten kaliteli sorular bulunduran bir kaynak, ancak seviye üstüdür ve tüm öğrencilere hitap etmemektir. Eğer iyi bir fizik neti çıkarmayı hedefliyor ve daha önce en az 1 fizik soru bankası bitirmişseniz, bu kitabı da çözmelisiniz.

Sayısal öğrenciler için fizik kaynakları önerdikten sonra eşit ağırlık öğrencilerini de unutmuyoruz. Çok fazla zaman harcamadan fizik çalışmak için delta yayınlarının konu özetli dergisini öneriyorum. Yalnızca 2-3 sayfada 1 konuyu özetliyor ve 8-10 soruluk da çözümlü sorular bulunduruyor. Buradan çalışarak konu hakkında fikir sahibi olup, çıkabilecek kolay ve orta zorluktaki soruları çözebilecek seviyeye gelebilirsiniz. İşinizi şansa bırakmayıp daha fazla konulara hakim olmak istiyorsanız da, Birey yayınlarının A kitabının sorularını çözebilirsiniz.