27 Temmuz 2014 Pazar

YENİ SINAV HAZIRLIĞI DÖNEMİNE YENİ BİR BLOG İLE MERHABA

Merhaba Sevgili Arkadaşlar.

Ygs-Lys Sınav sisteminin içinde olan bir fen bilgisi öğretmeni olarak karşınızdayım.
Amacım bu sınavın hiç de korkulacak bir sınav olmadığını sizinle paylaşmak.
Bu sınav, çok değil düzenli çalışma sınavı. Bu sınav bilgiden çok dayanılıklığınızı ölçüyor.
Her ne kadar bir çok öğrenci sınav sisteminden şikayet ediyor olsa da, her daim öğrenci olmaya devam eden bir öğretmen olarak size söylemek isterim ki; bu sınav sistemi önünüzde yaşayacağınız hayatın adeta bir demosu olmaktadır. İleriki zamanlarda karşınıza çıkabilecek bir çok sorunu da kısıtlı zamanlar için de çözmek zorunda kalacaksınız ve aslında sorunları çözmenizi sağlayan o an değil, o ana kadar yaşamış olduğunuz tecrübeler olacaktır. Hazırlanmakta olduğunuz bu Ygs- Lys sınavında da durum farklı değildir. 12 sene boyunca öğrendiğiniz tüm bilgileri, 12. senenizde daha da pekiştirerek, meyvelerini toplayacaksınız. 

Yaşacağınız bu sınav dönemi boyunca, amacım sizlerin yanında olarak, sizlere destek olmaktır. 
Bu blogda, sizler ile beraber sınav sistemini inceleyeceğim..
Hangi derse nasıl çalışmanız gerektiğinden bahsedeceğim.
Hangi kaynakların hangi dersler için başarılı olarak hazırlandığını paylaşacağım.
Sınav döneminize bir rehberlik edecek bu blog'da ilerleyen zamanlarda çözemediğiniz sorulara da yardımcı olacağım.

Şimdilik sizinle tanışmanın heyecanı içerisindeyim ve sizlere sınava hazırlanacağınız bu dönem için, bol başarı, azim ve sabır diliyorum.

13 yorum :

  1. Sınava hazırlanan bir öğrenci olarak, bu süreç içinde ne tüketmemeli, nasıl beslenmeliyiz? Müzik dinleme tutkunu olmam bu maratonda bana köstek olur mu?

    YanıtlaSil
  2. Bu sene beslenmenize dikkat etmeniz büyük bir önem arz etmektedir. Özellikle gençlerin her geçen gün daha fazla tüketmeye başladığı fast food yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Bir çok araştırma ile kanıtlanmış ki bu besinler kan şekerinin ani olarak yükseltmekte ve yine birden düşmesine neden olmaktadır. Bu durum ise dikkatinizi odaklayamamanıza neden olabilir.Aynı şey çikolata,şeker, cips gibi içecekler için de geçerlidir. Ders çalışırken bir çok öğrenci bu tür yiyecekler tüketmektedir. Benim size önerim, ceviz, badem gibi omega değeri yüksek yiyecekler tüketmeniz. Hafıza için de oldukça etkili olan bu besinlerin omega 3 değerleri yüksektir ve sizin bu yoğun tempo içinde daha enerjik olmanızı sağlayacaktır. İçeceğiniz biberiye çayı da odaklanmanızı kolaylaştıracaktı ve tabi ki düzenli beslenme, öğün atlamama çok önemli.

    Müzik dinlemek ise kişiden kişiye değişen bir durumdur. Eğer normalde de müzik dinlemeye alışık iseniz; hiç bir sakıncası yok, ancak; dikkat etmeniz gereken nokta Türkçe ya da rahatlıkla anlayıp sözlerine odaklanabileceğiniz bir müzik türü dinlememek. Bu dikkat dağınıklığına neden olabilir. Ayrıca araştırmalar sonucunda ortaya çıkan sonuç klasik ve metal müziğin daha rahat ders çalışmanızı kolaylaştırdığı yönündedir. Yine de zaman zaman müzik dinlemeden ders çalışın ve durumunuzu gözlemleyin ki, sınavda müzik dinleme imkanınız olmadığında bir bocalama yaşamayın.

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler. Peki bir TM öğrencisine günde kaç saat ders çalışma/test çözmeyi tavsiye edersiniz? Günlük kaç soru hedefi gerek? Bir de gece ders çalışmayı/ test çözmeyi tavsiye ediyor musunuz?

    YanıtlaSil
  4. Bu kişiden kişiye değişecek bir cevaptır. Nasıl bir puan hedefi koydunuz kendinize öncelikli soru bu olmalıdır. Bunun haricinde benim tavsiyem günlük hedef koyarken x saat kadar çalışmalıyım demeniz değilde, şu konuları çalışacağım, şu kaynaklardan şu kadar soru çözüp, çözemediğim soruların cevaplarını öğreneceğim şeklinde hareket etmenizdir. Gece ders çalışmak, uykusuz kalmadığınız sürece gündüz çalışmaktan daha verimli bile olabilmektedir. Eğer çok yorgun değil iseniz çalışabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hasan Ali Yücel Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisiyim.(Yol sıkıntısı yüzünden bu yıl başka bir anadolu lisesine geçmek durumunda kaldım.) Puan hedefim 430. 11. sınıfta günlük 350-400 soru çözebiliyordum. Okul hedefim ise Ankara Hukuk. Benim başka bir sıkıntım da ders çalışmaya hevesle oturup takıldığım ilk yerde hevesimin kırılması, o dersi bırakmak istemem ve hemen kendimi türkçe testine vermem. Bu sorunun nasıl üstesinden geleceğimi bilmiyorum.

      Sil
    2. Anladığım kadarıyla şimdiye kadar da düzenli olarak ders çalışan bir öğrencisin Hazal. Bu yalnızca bilgi birikimin için değil ders çalışmayı bilmen açısından da bir adım önde başlamanı sağlayacak. Bugün ilerleyen saatlerde bu konu ile ilgili bir yazı yayınlayacağım ama işin özü, kendinle savaşacaksın. Baktın takıldın ve kalkmak istiyorsun kendini engelleyeceksin. Bunun için programlı çalışman da işe yarayabilir. Gün içinde bitirmen gereken konuyları belirleyeceğin için mecburen o derse ve o konuya da devam etmek zorunda kalacaksın. Ayrıca çözemediğin soruyu öğretmenlerine sorabileceğin gibi, beklemek istemediğinde bazı gruplarda da sorarak daha hızlı cevap alıp, sonraki aynı tarz soruyu çözebilirsin.Yine de ne olursa olsun en önemlisi öz disiplin. Öz disiplinini sağlayabilenler her zaman avantajlı olacak.
      Umarım hedefine ulaşırsın ve ülkemizde adaletin sağlanmasında senin de bir katkın olur..

      Sil
    3. 9. ve 10. sınıfta okul yurdundaydım ve ortam nedeniyle ders çalışamadım hiç. Bu yıl onları telafi edebilmeyi ümit ediyorum. Tekrar teşekkür ederim Umarım istediğim başarıyı elde edebilirim.

      Sil
  5. Rica ederim Hazal. Umarım sene sonunda güzel sonuçların ile bizleri de sevindirirsin.

    YanıtlaSil
  6. Ben mola veremiyorum ya. bilgisayara oturunca bi daha masaya oturamıyorum. O günkü programım da her seferinde aksıyo. 2 dakika derken 2 saat geçiyo. tamamen bırakmalı mı sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında öz disiplinini sağlayıp, başka şeyler ile ilgileneceğin zamanı kontrol edebilmen daha güzel olur ama eğer bunu başaramayacağını düşünüyorsan evet bilgisayarı tamamen bırakmalısın.

      Sil
    2. o özdisiplin yok işte bende. bırakıyım o zaman. hiç oturmazsam bi süre sonra eksikliğini hissetmem herhalde. konsantrasyon artıran bitkisel ilaçlar falan var sınav dönemi kullanılabilir mi? dikkatimi toplayamıyorum şu kadar çalışıcam diye kendimi şartlandıramıyorum. verimli çalıştığım gün de oluyor bomboş geçirdiğim de.

      Sil
    3. Önemli olan düzenli çalışmak. O yüzden bilgisayarı bir süreliğine tamamen bırakıp, hiçbir gününü boş geçirmemeye çalış. Bitkisel ilaç değil de direk bitkileri tavsiye ederim. Örneğin her sabah 1 kaşık keten tohumu tüketebilirsin. Ya da ginseng ve ginko biloba çayları.

      Sil
  7. tamamdır çok teşekkürler

    YanıtlaSil